Direct contact? +31 (0)73 7113712 | NEN 4400-1 Gecertificeerd

Het basis CV

Een goed cv is een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure, en kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een gesprek en een standaardbriefje met een afwijzing. Het is dus een krachtig middel waarin je tijd moet investeren. Je cv bevat samengevatte informatie over jezelf, waardoor anderen snel een compleet beeld van jou krijgen. Een cv bevat altijd de onderstaande hoofdonderdelen.

Persoonlijke gegevens
Persoonlijke gegevens staan altijd bovenaan. De volgende gegevens dienen in ieder geval terug te komen:

  • Je volledige naam (voornaam + eventuele andere voornamen + achternaam)
  • Je adres (straat + huisnummer, postcode + woonplaats)
  • Je telefoonnummer (waarop je het beste te bereiken bent)
  • Je e-mailadres
  • Je geboortedatum en geboorteplaats
  • Burgerlijke staat (gehuwd, ongehuwd of samenwonend)
  • Je nationaliteit

Opleidingen
Bij dit onderdeel vermeld je alle opleidingen die je hebt gevolgd vanaf de lagere school. Gebruik de officiële benamingen en afkortingen. Vermeld bij iedere opleiding of je een diploma of certificaat hebt behaald en in welk jaar dat was. Bij de opleiding kun je vakken of afstudeeronderwerpen noemen. Naast de opleidingen, kun je onder dit kopje ook alle cursussen noemen die je hebt gevolgd. Vraag je hierbij wel af of die cursussen interessant zijn voor de werkgever die het cv gaat lezen – je kunt dit per sollicitatie altijd aanpassen.

Werkervaring
Onder het onderdeel werkervaring vermeld je de bedrijven waar je hebt gewerkt en de functies die je daar hebt vervuld. Noteer hierbij de maand en het jaartal (van/tot). Ook onbetaald werk en vervulde stages kun je hier vermelden. Het is belangrijk om je taken en verantwoordelijkheden op te schrijven, maar houd het kort. Benadruk vooral werkervaring die aansluiten bij de functie waarnaar je solliciteert. Veel werkgevers vinden het prettig als je je werkervaring omgekeerd chronologisch beschrijft – je huidige of laatste baan noem je als eerste, en je eerste baan noem je als laatste.

Vaardigheden
Hier benoem je vaardigheden die goed van pas kunnen komen bij de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld blind typen of beheersing van administratieve programma’s zoals Microsoft Office.

Hobby’s en sport
Hier kun je kwijt hoe je jouw vrije tijd besteedt. Dat zegt iets over je interesses.

Aanvullingen HBO/WO CV

Solliciteer je op een functie waarvoor HBO/WO werk- en denkniveau wordt gevraagd, dan kun je je cv eventueel uitbreiden.

Talen
Hier vermeld je welke talenkennis je bezit en op welk niveau je deze talen beheerst.

Computervaardigheden
Beschrijf hier al je kennis van softwarepakketten, besturingssystemen en programma’s.

Nevenactiviteiten
Alles wat je op vrijwilligersbasis hebt gedaan kun je onder dit onderdeel kwijt.

Overige informatie
Hier kun je aanvullende informatie geven die het vermelden waard is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke kennis en vaardigheden die je bezit, of het bezit van een rijbewijs.

Referenties
Wanneer je referenties opgeeft, breng deze personen dan vooraf op de hoogte en vraag of ze akkoord gaan met een vermelding van hun contactgegevens in jouw cv. Eventueel kun je ook vermelden dat je referenties op verzoek kunnen worden verstrekt.
Veel succes!

Om onze website zo goed mogelijk te laten werken, maken wij gebruik van cookies. Lees ons privacystatement voor meer informatie hoe jouw gegevens worden opgeslagen en beschermd.